“Het was alleen dánsen!”

Dansen keert veroudering in hersenen om

Naarmate we ouder worden, lijden we aan een afname in mentale en fysieke fitheid, die kan worden verergerd door aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Een nieuwe studie, gepubliceerd in het open-access tijdschrift ‘Frontiers in Human Neuroscience’, toont aan dat oudere mensen die routinematig aan lichaamsbeweging doen, de tekenen van veroudering in de hersenen kunnen omkeren, en dat dansen daarop het meest diepgaande effect heeft.
“In deze studie laten we zien dat twee verschillende soorten lichaamsbeweging (dans- en uithoudingsvermogentraining) het gebied van de hersenen, dat met de leeftijd afneemt, vergroten. Het was alleen dansen dat leidde tot merkbare gedragsveranderingen in termen van verbeterde balans.”, aldus Dr. Kathrin Rehfeld van het Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten in Maagdenburg, Duitsland.
Oudere vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar werden gerekruteerd voor de studie en kregen hetzij een achttien maanden durende wekelijkse cursus in het leren van dansroutines, hetzij een duur- en flexibiliteitstraining. Beide groepen toonden een toename van de hippocampusregio van de hersenen. Dit is belangrijk omdat dit gebied gevoelig kan zijn voor aan leeftijd gerelateerde achteruitgang en wordt beïnvloed door ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Het speelt ook een belangrijke rol bij het geheugen en het leren, en houdt ook het evenwicht in stand.
Hoewel uit eerder onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging leeftijdgerelateerde hersenklachten kan bestrijden, is het niet bekend of het ene type oefening beter kan zijn dan het andere. Om dit te beoordelen verschilden de oefeningsroutines die aan de vrijwilligers werden gegeven. Het traditionele fitness-trainingsprogramma bestond voornamelijk uit repetitieve oefeningen, zoals fietsen of nordic walking, maar de dansgroep werd elke week uitgedaagd met iets nieuws.

[videopress rjEf3MMH]

Dr. Rehfeld legt uit: “We probeerden de senioren in de dansgroep te voorzien van constant veranderende dansroutines van verschillende genres (Jazz, Square, Latin-American en Line Dance). Stappen, armpatronen, formaties, snelheid en ritmes werden elke tweede week veranderd om hen in een constant leerproces te houden. Het meest uitdagende aspect voor hen was om de routines terug te roepen onder de druk van de tijd en zonder enige signalen van de instructeur.”

Misschien vind je dit ook leuk...

Je e-mailadres zal niet worden gepubliceerd; naam en e-mailadres zijn wel verplicht.